Inside – Outside – Good to Know

Het is vandaag donderdag 20 September en ja… er is veel regen voorspeld en er is een hoop wind (al een paar dagen). Kortom, de herfst doet voorzichtig zijn intrede. Ik hou van de herfst, evenals van de andere jaargetijden maar de herfst vind ik steeds weer magnifiek in de natuur in al haar kleurenpracht. Het is de tijd om weer een beetje te gaan “cocoonen”, de energie trekt naar binnen, we zoeken weer wat meer warmte in ons huis en de gerechten die vooral zomers zijn geweest in de afgelopen maanden, veranderen naar de herfst met meer warmte. Het is de tijd van het oogsten van het fruit, de kruiden en groenten. Klaar maken voor de winter. Ons lichaam heeft dit ook nodig net zoals de natuur.

WAAROM?

Denk maar eens mee. In de herfst vallen de bladeren van de bomen, de boom laat de bladeren vallen om als voedingsbodem te kunnen functioneren voor de aarde, voor zijn wortelen. Vandaag las ik een leuk stukje daarover in “het oogstbericht” van “Ecologisch Erf Emst” waar wij onze groenten wekelijks halen. Zij schreven hier over het volgende: Dit weekend begint de herfst en dat begin je langzaam te merken in de tuin. De bomen en planten gaan hun energie weer opslaan in de wortelen en de meeste soorten laten dan het blad vallen als voeding voor insecten, schimmels e.d. Dit alles in eigenbelang, om te zorgen dat de juiste voeding weer terug kan worden opgenomen door de planten en bomen zelf. Simpel!

Waarom halen we alle bladeren weg en willen we onze tuinen en akkers glad en strak hebben? Vervolgens gaan we naar de winkel en halen allerlei additieven om de planten en bomen te voeden!!

Ik vond dit zo’n inspiratie voor mijn BLOG. Want ook voor ons mensen is de herfst functioneel. Omdat het buiten kouder wordt vraagt ons lichaam om verwarmende voeding vandaar we bijvoorbeeld kaneel nuttigen in de koudere maanden. Dit kruid, deze geur werkt verwarmend. Een goede bouillon, wat meer kruidige geuren in het eten, het draagt bij aan het verwarmen van binnenuit en dat is functioneel voor de koudere perioden van het jaar. Dan kost het minder energie om het lichaam warm te houden bijvoorbeeld. Het in de herfst op de bank willen zitten met een kleedje over je heen om warm te blijven is ook functioneel, de energie die mag wat naar binnen keren. Meer tijd voor het lichaam om weer in rust te komen en energie te sparen voor de wintermaanden. Mooi he, als je er over nadenkt, de natuur is ingenieus! En voor ons mensen, is de kunst vaak om MET de natuur mee te bewegen. Volg je lichaam, maak ruimte voor dat wat het nodig heeft.

Zoals het bericht hierboven van het Ecologisch erf het heeft over de natuur ondersteunen door heel simpel niet alle bladeren weg te harken maar deze hun werk laten doen als voeding voor de boom, de bouwstenen. Zo is dat ook voor onze mind en ons lichaam om mee te bewegen met dat wat je lichaam vraagt in de tijd van het jaar waarin je je beweegt. Tijd om naar binnen te keren. Innerlijk werk te doen, en/of te mediteren. Om los te laten wat je niet meer dient. Om je lichaam te laten masseren, te kijken of je lichaam behoefte heeft aan suppletie, om energie te laten stromen IN je lichaam zodat je organen ook allemaal hun werk kunnen blijven doen. Holistisch werk, INSIDE – OUTSIDE – Ik help je graag in mijn praktijk Orkulind.

Je kunt zelf een sessie boeken via mijn site. https://www.orkulind.nl/treatments

Kijk voor meer informatie onder kopje behandelingen. Ik kijk uit naar weer mooie ontmoetingen.

Liefs, Jamila